27. maaliskuuta 2009

Pinaattifetalasagne

Olen oppinut pitämään ruoanlaitosta. Ennen kuin tyttäreni ryhtyi kasvissyöjäksi, bravuurini oli stroganov. Kallista, mutta hyvää ruokaa. Opin laittamaan pääsiäislammasta ja tekemään pashaa. Sitten tyttäreni lopetti lihansyönnin ja ruoanlaitossa avautui uusi maailma. Kasvikset olivat siihen asti saattaneet olla aterian lisäke, mutta ei välttämättä sitäkään.

Viehättävintä kasvisruoan valmistuksessa ovat värit. Paprikan ja tomaatin punainen, papujen ja herneiden vihreä, porkkanan oranssi ja sipulin kellertävyys. Ruoka tuoksuu hyvälle ja sen valmistaminen on kuin leikkiä ja tanssia.

Olen valmistanut ruokaa useimmista keittokirjoistamme löytyvistä kasvisruokaresepteistä. Aina ne eivät ole riittäneet ja siksi olen muuttanut liharuoat kasvisruoiksi. Olen oppinut tekemään ruokaa myös summittaisten ohjeiden pohjalta. Pinaattifetalasagneen sain ohjeeksi, että siihen laitetaan fetaa, pinaattia ja tomaattia. Ruoasta tuli tyttäreni lempiruoka, on kuulemma parasta, mitä hän on koskaan syönyt. Lasagnen ohjetta on minulta kysytty ja tässä se on:

Pinaattifetalasagne

Pinaattifetakastike
rypsiöljyä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 tomaatti
1 kasvisliemikuutio
½ tölkkiä murskattua tomaattia eli noin 200 g
1 pss pakastepinaattia (150 g)
2/3 Apetina fetapaketista

Juustokastike
40 g margariinia
4 rkl vehnäjauhoja
7,5 dl maitoa
1 maustemitta suolaa
3 dl juustoraastetta

9 lasagnelevyjä
juoksevaa margariinia vuoan voiteluun

Pilko sipuli ja valkosipulin ja kuullota niitä öljyssä paistinpannulla. Lisää pilkottu tomaatti. Annan niiden maustua sillä aikaa kun pilkot fetan ja raastat juuston. Lisää pannulle kasvisliemikuutio, murskattu tomaatti ja pinaatti ja jonkin ajan päästä fetakuutiot. Anna hautua pannulla välillä sekoittaen sillä aikaa kun valmistat juustokastikkeen.

Sulata kattilassa margariini ja lisää siihen vehnäjauhot. Anna kiehua jonkin aikaa koko ajan sekoittuen. Lisää maito, myös koko ajan sekoittaen. Kun seos on kiehunut ja saostunut, lisää suola ja juustoraaste. Sekoita, kunnes kastike on tasaista.

Voidellun vuoan pohjalle laita ensin juustokastiketta, sitten lasagnelvyt ja sen pinaattifetakastiketta. Teen yleensä kolmikerroksisen lasagnen eli laitan vielä toisen kerroksen juustokastiketta, lasagnelevyjä ja pinaattifetakastiketta. Viimeinen kerros on juustokastike, lasagnelevyt, juustokastike, jonka päälle hieman juustoraastetta. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoile heti, mutta on hyvää myös seuraavana päivänä lämmitettynä.

Ruoan rasvapitoisuutta voi vähentää käyttämällä 8 %:sta fetaa, kevyempää juustoa ja luonnollisesti rasvatonta maitoa.

Tällainen ruoka tekee minustakin kasvissyöjän. Lomilla ja viikonloppuisin syönkin vain kasvisruokaa. Kaipaan kuitenkin myös lihaa ruokavaliooni ja syön lihaa halukkaasti kun sitä on tarjolla.

2 kommenttia:

Nita kirjoitti...

Hei! Pitää tulla kehumaan hyvää reseptiä, minäkin kokkailin tätä :-)

http://nitansapuskat.blogspot.fi/2014/03/feta-pinaattilasagne.html

Päiväkävelyllä kirjoitti...

Tämä on kyllä hyvää, en olekaan vähään aikaan laittanut. Mukavaa, että sinäkin pidit.