9. syyskuuta 2015

En jää sairaslomalle

Minulla on ollut tapana jäädä sairalomalle heti flunssan ensioireiden ilmetessä. Kun väsyttää, koko ruumista kolottaa, silmiä ja päätä särkee, olo on takkuinen ja on kuuma ja kylmä yhtaikaa. Yleensä kahden päivän poissaolo on riittänyt flunssan torjumiseen.

Tämä ei kuitenkaan takaa sitä, ettei flunssa yrittäisi iskeä vaikka viikon päästä. Ajattelen, että se menee ohi enkä jää kotiin sairastamaan. Ehkä flunssa ei menekään ohi. Sairastun ikävään pariviikkoiseen flunssaan, josta toipuminen kestää viikon verran. Sairaslomalla olen todennäköisesti vain ne kolme lääkärin määräämää päivää, koska töitä on paljon. Tai koska kuvittelen, että töitä on paljon. Tai koska uskon pystyväni/jaksavani tehdä töitä sairaanakin.

Asiakaspalvelussa yskin ja pärskin, niistän nenää kun ehdin. Tartutan työkaverit, asiakkaat ja muut kohtaamani ihmiset työpäivän mittaan.

En tee sitä ilkeyttäni. Ajattelen, että töissä on oltava niin kauan kuin pystyy ja varmaan kuvittelen saavani jonkin palkinnon työnsankaruudestani. No en sentään, mutta jokin sisäinen pakko saa minut ja monet muut tekemään töitä sairaana.

Hallitus julkaisi eilen kustannuskilpailukykyä parantavat toimensa. Yksi liittyi sairastamaiseen:
"Sairauspäivien korvaustasoa alennetaan niin, että ensimmäinen päivä on vastaisuudessa palkaton ja päiviltä 2–9 maksetaan 80 prosenttia palkasta."
Jos/kun tuo menee lakina läpi, en jää sairaslomalle torjuakseni flunssan silloin kun sen vielä voi tehdä. Töissä tartutan kolleegat eivätkä hekään jää sairaslomalle. Köhimme, aivastelemme ja palvelemme asiakkaita silmät kuumeesta kiiluen, mutta emme jää sairaslomalle.

En ymmärrä, kuinka tämä parantaa kustannuskilpailukykyä.

Flunssa on helppo esimerkki parannuskeinon järjettömyydestä. Valitettavasti flunssa on vain yksi sairaus. Sairastaminen voi vastaisuudessa tulla työntekijöille todella kalliiksi. Mitä pienemmät tulot, sitä rankemmin sairauspäivien korvaustason heiketäminen tuntuu palkkapussissa. Minunkin palkkapussissani.

Hyvää onnea ja terveyttä vaan kaikille!

1 kommentti:

Deekoo kirjoitti...

Hyvä bloggaus!

Itsekin olen ihmetellyt hallituksen kuripaketin perusteluja

*jos ja (kun?) ensimmäinen sairaspäivä on palkaton, käy kuten kirjoitat eli ihmiset tulevat työpaikalle tartuttamaan muut
*jos (ja kun?) ihminen joutuu olemaan omavastuulla ensimmäisen sairaslomapäivän, luultavasti kotona ollaan pidempään

=> Ruotsissakaan pitkällä aika välillä sairaspoissaolot eivät ole vähentyneet

Lomaleikkurit, jotka koskevat kaikkia "pitkiä" lomia (paitsi ei tietenkään eduskuntaa itseään) eivät tuo yhtään lisätyöpaikkaa.

Julkisella sektorilla on alemmat palkat, sitä on kompensoitu pidemmillä lomilla.

=> tämän toivoakseni ay-liike (joista erääseen itsekin kuulun) hinnoittelee sitten kun on hinnoittelun aika.

Minusta tämä on pelkkää näpertelyä, Suomi nostetaan budjettitasapainoon sangen erilaisin keinoin kuin nämä pelkät kuritustoimet siitä, että ei alennettu palkkoja vapaaehtoisesti ja pidennetty työaikaa ilman palkkakompensaatiota. Voitothan, jotka nyt lisääntyvät, ovat menneet joko omistajien taskuun tai useimmin joko suoraan ulkomaille tai ulkomaille muulla tavoin.

Odottelen myös sitä Sipilän pakettia, johon osallistuu myös maanviljelijät, heidän etujaan vastaavalla tavalla leikaten.