70-1+2

Järjestän Agatha Christie -kokoelmaani hyllyssä yhä uudelleen. Olen järjestänyt kirjat mm. nimen mukaan, alkuperäisen ilmestymisajan mukaan, ostamisjärjestykseen jne. Kirjat levittäytyivät kolmelle hyllylle, sillä pidän tämän kirjahyllyn kirjat  aakkosjärjestyksessä tekijän mukaan.

Aikani pohdiskelin, kuinka saisin kaikki Agatha Christieni mahtumaan samaan hyllyyn. Katselin kirjahyllyä, katselin kirjoja, kunnes sain oivalluksen: kirjahyllyssäni on korkea hyllyväli, kirjoja mahtuu myös päällekkäin!


Hyllyssä on 70 nidosta. Kissa kyyhkyslakassa on kahtena kappaleena. Bertramin hotellissa on nidottu yhteen Vuoksi ja luode teoksen kanssa. Lomahotellin murhat on Murha Mesopotamiassa -kirjan kanssa sidottu yhteen. Herkuleen urotyöt on merkillisenä Poirot parhaimmillaan julkaisuna, jossa urotöiden lisäksi on novelli Metsästysmajan arvoitus kokoelmasta Poirot investigates (1924).

Kokoelman ensimmäisen kirjan Neiti Marplen viimeinen juttu ostin vuosia sitten ennen kuin aloitin määrätietoisen suomennettujen Agatha Christien kirjojen keräämisen kesällä 2008. Ostin kirjan silloin, toisen tällöin, joskus jopa uusia painoksia kirjakaupoista. Kirppareilla näin myynnissä täydellisiä Christie-kokoelmia, mutta ei sellaisen ostaminen ole kivaa. Iloitsen mieluummin jokaisesta yksittäisestä kirjasta, jonka kokoelmaani liitän!

Olen saanut apua kirjojen hankkimisessa. Sisareni ovat ansiokkaasti löytäneet muutaman Christien. Työkaverini kuuli kerran minun kertovan Christie-kokoelmastani. Hän lupasi etsiä minulle puuttuvia kierrellessään kirppareita ja antikvariaatteja. Hänen ansiostaan kokoelmassani on mm. Ruskeapukuinen mies ja huomattavsti edullisemmalla hinnalla kuin mitä esim. kirjamessuilla siitä viimeksi pyydettiin.

Minulta puuttuu vielä 14 suomennettua Christietä. Pävitettyä listaa puuttuvista kirjoista ylläpidän Facebook-sivullani muistiinpanoissa.


Näiden hankkimiseen menee luultavasti vuosia, sillä näistä kirjoista on otettu melko pienet painokset. Kirjoja ei liikene antikvariaatteihin ja jos niin käy, hinta lienee huikea.

Niinpä suunnittelen kaksoisniteiden ostamista erillisinä kirjoina. Haaveenani on myös päästä eroon kirjakerhopainoksista eli hankkia niiden tilalle toiset kappaleet. Agatha Christie -kirjojen keräilyni kestää ilmeisesti vielä kauan ja se on hyvä juttu.

Kommentit

Birgitta sanoi…
Minullakin kirjahyllyssä on liuta Christien teoksia. Olen lukenut niitä pienestä pitäen ja elokuvatkin olen katsonut moneen kertaan.

Joitain samoja kirjoja minultakin puuttuu. Suomea kesällä kierrellessäni käyn usein divareissa ja täytyy sanoa, että joskus matkalla tekee todella hyviä öytöjä. Eikä hinnatkaan ole nousseet kovin suuriksi. Huutonetissä olen katsellut joitain kirjoja, mutten ole koskaan kysellyt, että millä hinnalla ne mahtavat irrota.

Minulla on myös tuo kirja, jossa on yhdessä Bertramin hotellissa sekä Vuoksi ja luode. Kirja on jäänyt vähän vajaakäytölle, koska ainakin toisen teoksen käännös sai minut kiemurtelemaan. Siinä oli joitain kummallisia sanayhdistelmiä tms.

Toivottavasti kokoelmasi kasvaa sopivalla tahdilla ja antoisia lukuhetkiä =)
Päivi Erkkilä sanoi…
Pidän kovasti Bertramin hotellista. Hotelli vaikuttaa ihanalta. Eikä loppujen lopuksi juuri mikään ole sitä miltä näyttää. Eikä mennyttä aikaa saa takaisin.

Vuoksi ja luode -kirjaa en edes muista. Pitää ehkä lukea uudestaan.

Huuto.nettiä en ole käyttänyt. Kirjojen hypistely kirppareilla ja divareissa on paljon mukavampaa. Mulla ei ole kiire saada kokoelmaa valmiiksi ja sekin hyvä syy olla käyttämättä Huuto.nettiä.