6. helmikuuta 2012

Yllätysäänestäjiä

Onneksi presidentinvaali on ohi. Aloin väsyä vaaleihin jo viime viikolla, vaikka panokseni oli ollut vain aktiivinen keskustelujen seuranta, lehtijuttujen lukeminen sekä tietenkin Facebookin välittämät jutut ja keskustelut ystävieni kanssa. Äänestin toki myös, kahta eri ehdokasta.  Ehdokkaani matka presidentiksi päättyi ensimmäisellä kierroksella, mutta minun oli helppo valita se ehdokas, joka toisella kierroksella sai ääneni.

Ymmärrän silti niitä, jotka eivät äänestäneet. En minäkään ehkä olisi äänestänyt, jos toisen kierroksen ehsokkaat olisivat olleet toiset.. Vaikka monet päättivät olla äänestämättä, presidentinvaalin toinen kierros sai aikaan myös toisenlaista käyttäytymistä.

Tunnen muutaman ihmisen, jotka eivät ole äänestäneet missään vaaleissa moniin vuosiin. Mutta nyt oli mentävä äänestämään – Haavistoa. Jotta kaikki äänet eivät menisi Niinistölle. Tai koska puheet liittyen Haaviston homouteen olivat niin ällöttäviä. Tai koska Haavisto oli nuorempi ja komeampi. Tai koska Haavisto oli parempi. Tällaisia motiiveja poimin keskusteluista näiden yllätysäänestäjien kanssa.

Erityisen ylpeä olen vanhemmistani yllätysäänestäjinä. Äänestäminen toisin kuin lähes kaikki muut vaalipiirin äänioikeutetut on rohkea teko.

Hetken lepo ennen seuraavia vaaleja.

Ei kommentteja: