Ohjeita ihmisyyteen

Vaikuttaa siltä, että maailman muuttuessa myös kymmenen käskyä muuttuvat vastaamaan ajankohtaa paremmin. Twitterissä luin nimerkin God laittaman twiitin kymmenestä käskystä. Uudet kymmenen käskyä vaikuttivat keskittyvän vain minään, ei meihin eikä muihin, Jumalaan kaikista vähiten.

Kaivoin esiin kymmenen käskyä sellaisina kuin ne kait Raamatussa ovat. Ero uusiin käskyihin on suuri, sillä jokaisessa alkuperäisessä käskyssä on kyse suhteesta toiseen, Jumalaan tai ihmiseen.


1
Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia
Naura
2
Älä käytä väärin Herran, Jumalasi nimeä
Lue
3
Pyhitä lepopäivä
Sano kiitos ja ole hyvä
4
Kunnioita isääsi ja äitiäsi
Käytä hammaslankaa
5
Älä tapa
Epäile
6
Älä tee aviorikosta
Treenaa, harjaannu, ulkoile
7
Älä varasta
Opiskele
8
Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi
Älä vihaa
9
Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta
Leikkaa valheelta siivet
10
Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa, työntekijöitä, karjaa äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu
Ota rennosti


Uusissakin käskyissä otetaan toinen ihminen huomioon. On tärkeää puhua kohteliaasti, käyttää hammaslankaa, olla levittämättä valheita eikä saa vihata. Tavoitteena lienee parempi minä, joka saavuttaa korkeamman henkisyyden tason nauramalla, lukemalla, epäilemällä, treenaamalla, opiskelemalla ja ottamalla rennosti.

Mutta riittävätkö nämä ihmisyyden ohjenuoraksi? Ymmärrän, että vanhoista käskyistä halutaan jättää pois jumalasuhteeseen liittyvät käskyt 1-3. Vanha käsky Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi on ainut, joka on mukana uusissa käskyissä muodossa Leikkaa valheelta siivet. Muuten nykyajan ihminen voi tehdä ihan mitä vain, tappaa ja varastaa, halveksia lähimmäisiään ja muita ihmisiä sekä rikkoa avioliittoja. Niinhän muutkin tekevät! Onneksi tosin aika harva tappaa.

Tiedän, että uusien käskyjen tarkoitus on olla humoristisia. Minua ne eivät naurata. Näen niiden kuvastavan nykyaikaa, jossa vain minulla on merkitystä.

Kommentit