25. toukokuuta 2011

Ymmärrystä kirjallisuuden avulla

Minusta ei tullut verkkoviestinnän maisteria, monesta syystä. Aloitin opinnot innoissani syksyllä 2002, sillä toivoin saavani tietämystä ja ymmärrystä verkosta ja sen tutkimisesta. Vaikka koulutusohjelma ei ollut napakymppi, opin monta asiaa. Osan ehkä tahattomasti. Kuten sen, että tutkimusta tehdessä olisi hyvä käyttää mahdollisimman uutta tutkimuskirjallisuutta.

Tänään olin kirjanjulkistamistilaisuudessa. Oletin kirjan nimen ”Silmät auki sosiaaliseen mediaan” perusteella, että kirja käsittelisi sosiaalista mediaa laajalti ja monelta kantilta. Petyin. Kirja oli vanha syntyessään ja sai minut pohtimaan, voiko ja kannattaako sosiaalista mediaa ja virtuaalivallankumousta edes tutkia.

Nopeasti muuttuvan ilmiön tutkiminen niin että tutkimuksella olisi jotain annettavaa lukijalleen, lienee hyvin vaikeaa. Ehkä sadan vuoden päästä historiantutkimus tekee suuria oivalluksia, jotka ovat meille bloggajille, facebookkaajille jaYouTubeen videoita tekeville selvää pässinlihaa nyt.

Teeman näyttämä dokumenttisarja Virtuaalivallankumous on ollut kiinnostava, ajatuksia herättävä ja oivalluksia antava. Huomenna torstaina tulee viimeinen jakso, joka keskittynee sosiaaliseen mediaan. Kaikki jaksot ovat nähtävissä YLE Areenassa. Ehkä nettiä ja sosiaalista mediaa onkin lähestyttävä dokumentin keinoin.


Kirjallisuudessa nettiä ja sosiaalista mediaa tai niiden kaltaisia ilmiöitä ja teknologiaa on käsitelty kauan, eikä William Gibsonin Neurovelho taatusti ollut ensimmäinen. Pasi Ilmari Jääskeläisen romaanissa Harjukaupungin salakäytävät Facebookilla on keskeinen rooli. Hannu Rajaniemen Kvanttivarkaassa yhteismuistin voinee ymmärtää internetiksi, johon on ladattu lähes kaikki ja joka on kaikkien käytettävissä.

Muuten, pidin Kvanttivarkaasta hyvin paljon. Se on trilogian ensimmäinen osa. Toisessa osassa ehkä selviää, mitä kvanttivarkaan tulee varastaa.

Nyt äkkiä ei tule muita kirjoja mieleen, vaikka niitä lienee paljon. Otan mielelläni kirjavinkkejä vastaan!

3 kommenttia:

Hanna / Kirjainten virrassa kirjoitti...

Kiitos Teema-vinkistä. :)

Celia kirjoitti...

Pääsääntöisesti sosiaalisesta mediasta tehdyt tutkimukset ovat pettymyksiä, sillä kirjoihin ja kansiin saadaan pintaraapaisu siitä kaikesta, minkä pystyy omaksumaan verkossa - siis sosiaalisessa mediassa itsessään. Tästä tutkimuksesta en tiedä mitään. Tosin netistä löysin lukuversion, mutta harkitsen vielä, kannattaako lukeakaan sitä. Mieluummin suuntaan Ylen Areenaan.

Päiväkävelyllä kirjoitti...

Ehkä sosiaalista mediaa on vaikea tavoittaa tutkimuksissa, koska jokainen toimii sosiaalisessa mediassa parhaaksi katsomallaan tavalla. Ja juuri siksi kaikki yleistykset tuntuvat niin sopimattomilta ja vääriltä.

Eilinen Virtuaalivallankumous jätti taas hyvän mielen. Kaipiaisin siihen vielä yhden jakson lisää, jossa perehdyttäisiin uuteen keskustelukulttuuriin netissä, mukaanlukien meset ja nettipelien tarjoamiin keskustelufoorumeihin ja meseihin.

Mukavaa sarjassa oli se, että siinä mentiin suoraan lähteille. Haastateltavina Tim Berners-Lee, Bill Gates, Marc Zuckerberg ja se Amzonin omistaja jne antoi sarjasta todella hyvän vaikutelman.