Hyväosaiset metelöivät

Pääministeri Matti Vanhanen keksi Rukalla hiihdellessään ratkaisun Suomen ongelmiin: nostetaan eläkeikä 65 vuoteen! Tällaisista asioista on ennen ollut tapana keskustella ammattiliittojen kanssa, mutta tällainen vuoropuhelu ei pääministeriä kiinnostanut, koska ne kuitenkin olisivat vastaan.

Asiasta on noussut valtava meteli. Ammattiliitot olivat mielenosoituksellisesti poissa Sata-komitean kokouksesta, oppositio tekee asiasta välikysymyksen, netti täyttyy keskusteluista ja lehtien mielipideosastoilla ihmetellään ratkaisua.

Suomalaisten eliniänodote on noussut hitaasti ja varmasti. Tilastokeskuksen sivuilla tilastot ulottuivat vuoteen 2007 ja silloin 0-vuotiaan miehen eliniänodote oli 75,9 vuotta ja 0-vuotiaan naisen eliniänodote 82,9 vuotta. Näihin lukuihin verrattuna 65-vuotiaana eläkkeelle ei kuulosta mitenkään pahalta. Toinen juttu on sitten se, miten päätös vaikuttaa työpaikkojen ikärakenteisiin. Kuinka ollaan innovatiivisia ja pysytään kehityksessä mukana, kun työpaikalla jyräävät 60-65 -vuotiaat?

Etupäässä meteli eläkeiän nostamisesta inhottaa minua. Inhottaa sen takia, että epäilen kohun peittävän alleen vähempiosaisten ihmisten sosiaaliturvassa tapahtuvia heikennyksiä. Eikä heidän puolestaan nosteta meteliä! Eivätkä he itse sitä useinkaan tee.

Kommentit