Kuun päivä

Tänään on maanantai ja siksi kuvana on kuun astrologinen symboli. Useissa kielissä maanantai on nimenomaan kuun päivä (måndag, Monday, lundi, Dies lunae). Pitkään ihmettelin tätä päivien nimien sitomista taivaankappaleisiin, mutta vasta nyt päätin ottaa siitä selvää.

Babylonialais-assyrialaisissa kalenterissa jokainen kuukausi alkoi aina uudesta kuusta ja jokainen kuu syntyi aina maanantaina. Muutkin kuun vaiheet osuivat kalenterin mukaan aina maanantaille. Mielenkiintoista on, että tällaisen kalenterin käyttöönotosta on tuhansia vuosia ja aina vaan maanantai on kuun päivä.

Maanantai on myös viikon ensimmäinen päivä ja ensimmäinen työpäivä. Jotenkin kuvaavaa on, että juuri kuun päivä liittyy rutiineihin ja normaalin päiväjärjestykseen palaamiseen. Astrologiassahan kuu liitetään mm. tuttuihin ja rutinoituihin asioihin, arkeen.

Ajattelin, että maanantain ja kuun suhteen pohtiminen olisi lisännyt puhtia. Ei auttanut, en tunnu mitenkään saavan otetta asioihin. Se tuskin lienee kuun tai maanantain vika.

Kommentit