6. kesäkuuta 2009

Aamusivut

Aamusivut ovat Julia Cameronin kehittämä keino oman luovuuden löytämiseksi. Jokainen aamu tulee kirjoittaa kolme sivua tekstiä. Ei enempää eikä vähempää. Pääasia on kirjoittaminen, mitä tahansa. Voi kirjoittaa, ettei mitään tule mieleen tai että voi paska. Mutta ei sellaista jaksa kolmea sivua kirjoittaa, minä ainakin. Ajatuksia alkaa tipahdella ja huomaamattaan on käsitellyt asiaa, jonka oli unohtanut tai jota ei ole uskaltanut tai pystynyt tai ehtinyt käsittelemään. Oli sitten kyse keittiön verhoista tai lapsuuden traumoista.

Aloitin aamusivujen kirjoittamisen 18.1.2009 hyvän ystäväni innoittamana. Voi olla, että aamusivut ovat auttaneet omaan luovuuteeni tutustumisessa. Enemmän aamusivujen kirjoittaminen on vaikuttanut itsetuntemukseeni ja itseni hyväksymiseen. Sen tajuamiseen, että olen hyvä tyyppi. Päivän aloittaminen aamusivujen kirjoittamisella on puhdistanut mieleni uuteen päivään, antanut voimaa. Mutta toisinaan olen kirjoittaessani kohdannut asioita, jotka ovat itkettäneet, surettaneet ja jääneet mietityttämään pitkäksi aikaa. Hyvällä tavalla.

Olen niitä ihmisiä, jotka jatkavat päivää yöllä. Aamusivujen kirjoittamisen takia ylösnouseminen runsan puoli tuntia aikaisemmin muuttui mahdottomaksi. Oli pakko saada nukkua edes viisi-kuusi tuntia yössä. Lopetin aamusivujen kirjoittamisen 25.4.

Tänään aloitin aamusivujen kirjoittamisen uudestaan, koska huomasin tarvitsevani sitä. En ehtinyt käsitellä asioita kiireisen arjen keskellä, vaikka joka päivä tapahtuu jotain merkittävää. Jotkut asiat jäivät lamaannuttaviksi möykyiksi sisääni. Onnistuin purkamaan osan niistä vime lauantaina juomalla paljon ja itkemällä vesiputouksen lailla. Huomasin kuitenkin, ettei sellainen asioiden käsittely riitä.

Aamusivut ovat minulle parantavaa terapiaa.

4 kommenttia:

Tuija kirjoitti...

Hyvä idea! Mutta mistä kummasta löydät aamulla sanoja kolmen sivun verran? Minun täytyisi varmaan valita iso fontti ja harva riviväli, että saisin sen verran tekstiä aikaiseksi heti aamusta. Tai mistä sitä tietää, pitäätä kokeilla.

Päivi kirjoitti...

Ei se niin vaikeaa ole kuin miltä kuulostaa. Kirjoitan aamusivut heti herättyäni, ennen Hesaria, aamukahvin kera. Siinä vaiheessa kun pää ei ole vielä järjestäytynyt päivän koitoksia varten. Tiedän ihmisiä, jotka kirjoittavat aamusivut aamutoimien jälkeen, jopa vasta töissä, mutta minulle paras hetki kirjoittaa on heti heräämisen jälkeen.

Päivi kirjoitti...

Aamusivujen kirjoittamisen rinnalla Julia Cameronin teos Tie luovuuteen (The Artist's Way) on hyvää luettavaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos, hyvästä ideasta!