22. syyskuuta 2009

Miellyttävä epäjärjestys


Tein jokin aika sitten Facebookissa testin, jonka tuloksen mukaan olen perfektionisti. Tunnistan täydellisyyden kaipuun itsessäni joissakin asioissa. Jos olen vastuussa jossakin asiassa, haluan sen olevan täydellistä. Tämä tosin näkyy vain pienissä asioissa ja usein on kyse vimmaisesta tarpeestani laittaa asiat/tavarat järjestykseen. Astiat ovat kuivauskaapissa tarkassa järjestyksessä, jota tosin muutan ajoittain. Pyykin laitan kuivumaan tietyssä järjestyksessä ja jopa pyykkipojat ovat värin mukaan rivissä. Vaatteeni ovat henkareissa väreittäin.

Mutta tulkaapa katsomaan työpöytääni, kotona tai töissä. Järjestyksestä ei ole tietoakaan. Silti olen pyrkinyt työssäni täydellisyyteen ja näännyttänyt siten itseni. Tämän syksyn urakka, tietokannan siivous, johon osallistuu viitisentoista ihmistä, on minun vastuullani. Jos muut ovat slarvanneet työssään, olen korjannut heidän työnsä niin että tulos varmasti näyttää hyvältä. Sellainen vie kovasti aikaa ja työ on edistynyt hitaasti. Aloin miettiä, miksi ihmeessä korjaan minua huomattavasti parempaa palkkaa saavien työtä. Päätin lopettaa sellaiset korjailut. Vastatkoon itse työnsä jäljistä.

Täydellisyyden ja järjestyksen kaipuuni ovat vain yksi osa minua. Onneksi ne riivaavat minua vain toisinaan. Varmimmin silloin, kun olen ahdistunut ja neuvoton. Kun elämä koettelee niin, että pystyn ainoastaan järjestämään kirjahyllyjä. Toissa kesänä järjestin kirjahyllyt sekä kodissani että vanhempieni kodissa.

Viime aikoina kodissani on ollut miellyttävää epäjärjestystä ja sotkuisuutta.

3 kommenttia:

Sokea kana kirjoitti...

Tajoan kaksi viisautta sinulle:
Kauppalehden noin 20 vuoden takainen otsikko on sattuneesta syystä kirjoitettu kultakirjaimin sydämeeni: Tehokkaan johtajan työpöytä on sotkuinen.
Toisen aforistisen lauseen, josta pidän kovasti, luin äsken Timo Valjakan Picasso-näyttelyä koskeneesta jutusta: harmonian toinen puoli on epäjärjestys.

Tuija kirjoitti...

Minullekin on tärkeää, kuinka astiat ovat kaapissa, pyykit ripustan aina oikeaan järjestykseen eikä astianpesukonetta osaa kukaan muu kuin minä täyttää oikein :)
Mutta näkisitpä työpöytäni! Joskus työkaverit ihmettelevät, kuinka pystyn tekemään töitä niin "epäsiistin" pöydän ääressä. Hyvinhän pystyn.

BLOGitse kirjoitti...

oi oi...mina olen kasojen keraaja. Lehtia, papereita, vihkoja...
Epajarjestyksesta loydan aina etsimani.
Edessa on vaatekaappien lapikaynti ja jarjestaminen...ehka viikonloppuna innostun...tai sitten en... Ei niin vakavaa! :)
Raha-asioissa olen perfektionisti. Laskut ajallaan jne. Elama on opettanut!