8. tammikuuta 2010

Pysyisi ainakin terveenä

Oletko tsekannut, minkälaisia lääkkeitä sinulle määrätään? Minulle on pari kertaa määrätty fibromyalgiaan sellaisia lääkkeitä, että en niitä otettuani pysynyt hereillä. Hereilläolo oli pelkkää tokkuroinita, eikä olo ollut mitenkään skarppi. Eihän sellaisia lääkkeitä voi käyttää! Valitin asiasta lääkärille ja hän vaihtoi molemmilla kerroilla toisiin lääkkeisiin.

Varsinkin erilaisten psyykelääkkeiden kanssa asiakas saa olla varovainen. Lääkäriä ei välttämättä kiinnosta se, että masennuslääke poistaa kylläisyydentunteen tai että ahdistuslääke on niin voimakkaasti addiktoiva, että sen vierotusoireet ovat verrannollisia heroiinivierotukseen. Tai hän ei tiedä, että on tullut lääkkeitä, joiden sivuoireet ovat vähäisemmät.

Lääkkeiden sivuoireet kauhistuttavat minua. Esimerkiksi dementiaa ehkäistään lääkkeellä, joka aiheuttaa ripulin. Useiden tutkimusten jälkeen lääkäri vain tyynen rauhallisesti toteaa tämän, eikä vaihda toiseen lääkkeeseen. Minusta sellainen on vanhan ihmisen kiusaamista. Pandol liiallisesti nautittuna voi aiheuttaa maksavaurioita. Maksasairauden hoitoon määrätty lääke aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta. Jne.

Aivan kuin sivuoireilla ei olisi väliä. Tai haittavaikutuksiksi niitä pakkausselosteissa kutsutaan. Niiden luettelo on usein pitkä, pitempi kuin lääkkeen tarkoituksen kuvaus. Mitä varten lähes kaikilla lääkkeillä on runsaasti haittavaikutuksia? Miksi markkinoille tulee jatkuvasti lääkkeitä, joiden sivuoireita välttääkseen täytyy syödä toista lääkettä? Kuka enää uskaltaa syödä lääkkeitä?

Parasta olisi, jos ei tarvitsisi lääkkeitä lainkaan. Pysyisi ainakin terveenä!

Kimmokkeen tähän juttuun sain Neonillalta.

4 kommenttia:

Tuija kirjoitti...

Lääkkeiden sivu- ja yhteisvaikutukset ovat tosiaan ikäviä eivätkä lääkärit niistä tunnu piittaavaan, tuskin edes tietävät. Äitini päivittäinen lääke-cocktail on aika väkevä ja onpa tapahtunut niinkin, että sairaalaan piti kuskata, kun lääkkeet sekoittivat ihmisen ihan täysin.
Onneksi lääkkeitä voidaan sentään vaihtaa toisiin, mutta ei sekään oikein ole, että potilas joutuu koekaniiniksi.

Sooloilija kirjoitti...

Ja tiedätkö, erittäin hyvä julkaista tämä pohdiskelu tänään, Elviksen syntymäpäivänä. Jospa olisi Elviksenkin lähipiiri ja hän itse tiennyt silloin mitä suuhunsa pisti. Hänen henkilääkärinsä ei välittänyt, sillä dollarinkuvat silmissä kiilsivät liikaa.

*********

Oma isäni sai kerran sellaiset lääkkeet, että hän nukahti istualleen, kesken lauseen. Kun lääke vaihdettiin, pystyi hän jatkamaan elämäänsä taas normaalisti (ja jatkaa edelleen), ilman noita järkyttäviä sivuvaikutuksia. Tupakoivana ihmisenä hän nimittäin kerran torkahti tupakki kädessä sohvalla. Sen jälkeen otettiinkin sitten heti puhelu lääkärille lääkkeiden vaihtamiseksi..

Neo kirjoitti...

Ihan ensiksi: Kiitos linkityksestä.

Harvemmin (itse asiassa tasan kerran) on ollut niin, ettei lääkäri olisi tarkistanut lääkkeiden yhteensopivuutta. Ja jos itselle on jäänyt jotenkin epäselväksi, niin olen vielä apteekissa käyttänyt hyväksi heidän tietämystään yhteisvaikutuksista.

Ihmiset ovat myös niin yksilöllisiä lääkkeidenkin suhteen. Yksi sopii äidille, toinen tyttärelle. Tai mikä sopii vaimolle, ei sovi miehelle. Mutta ympärivuorokautinen tokkura ei varmastikaan ole kenellekään hyväksi. Siinä on tosiaankin jo aihetta mennä takaisin lääkärin juttusille. Puhumattakaan siitä, että nukahtaa istualleen.

Vaan kun tiedän, että tämäkin alun tokkura helpottaa jo viikon sisällä, mikäli vanhat merkit pitää paikkansa, niin ei tässä mitään hätää. Siihen lääkärin ehdotukseen en kuitenkaan suostu, että ottaisin lääkkeeni aamulla tai päivällä ennen kuin elimistö sopeutuu näihin uusiin annostuksiin (olisi sitten kirjoittanut myös sairaslomaa, jos se on ihan ehdotonta). Sitten arvioin tilanteen uudelleen itse.

Päiväkävelyllä kirjoitti...

Potilaat ovat lääketehtaiden koekaniineja. Ajatelkaa, kuinka paljon lääkkeitä on laitettu myyntikieltoon, koska käytössä on ilmennyt niiden olevan vaarallisia tai voimakkaasti addiktoivia. Luulisi, että tuollaiset asiat selvitetään ennen kuin lääke tulee myyntiin.

En ole varma, onko kohdallani selvitetty lääkkeiden yhteensopivuutta. On näyttänyt siltä, että erilaisiin kipuihin on määrätty surutta kaikenlaisia lääkkeitä huomioimatta sitä, että minulla on jatkuva kipulääkitys fibromyalgian takia.

8.1. on parhaita tietämiäni syntymäpäiviä - omani lisäksi. Se on Elvis Presley lisäksi David Bowien ja kouluaikaisen ystäväni syntymäpäivä.

Olisipa Michael Jacksonin lääkäri välittänyt muustakin kuin rahasta.