3. helmikuuta 2010

Äänestämään

Eduskunnan puhemiesäänestyksen jälkeisissä keskusteluissa (mm. HS.fi:n) moni on ilmoittanut menettäneensä luottamuksen kansanedustajiin ja eduskuntaan.

Minusta tällainen kannanotto tarkoittaa sitä, että on menettänyt luottamuksen itseensä äänestäjänä. Jokainen kansanedustaja on vaaleilla valittu eduskuntaan ja keväällä 2011 pääsemme taas äänestämään eduskuntavaaleissa. Jos on saanut ns. oman ehdokkaan eduskuntaan eikä hänen toimintansa siellä tyydytä, voi seuraavissa vaaleissa äänestää eri ehdokasta. Kansanedustajien toimia eduskunnassa voi seurata eduskunnan sivujen kautta. Ei tarvitse äänestää sikaa säkissä.

Olen lukuisissa eduskuntavaaleissa äänestänyt ehdokasta, joka ei ole saanut riittävästi ääniä tullakseen valituksi. Itse asiassa taitaa olla niin, että nyt minulla on ensimmäistä kertaa ns. oma edustaja eduskunnassa. Oikein hyvä edustaja, mutta aion silti vaihtaa ääneni toiselle. Haluan eduskuntaan uusia ihmisiä, uutta ajattelua ja toimintaa.

Itselle sopivan ehdokkaan etsimisen voi aloittaa määrittelemällä, mitä asioita haluaa tai ei halua muutettavan, tuotavan uusina tai edistettävän eduskunnassa. Minä aloitin määrittelyn toissapäivänä tekemällä äänestyssitoumuksen. Sitoumuksessa lupasin ensi eduskuntavaaleissa 2011 äänestää kansanedustajaa, joka eduskunnassa äänestää uusien ydinreaktorien rakentamista vastaan, tai uutta kansanedustajaehdokasta, joka vastustaa ydinvoimaa.

Äänestämättä jättäminen ei ole keino muuttaa asioita haluamaansa suuntaan tai osoittaa tyytymättömyyttään. Nukkuvien ääniä ei huomioida nykyisessä poliittisessa järjestelmässä.

Ei kommentteja: