Tupakkatakki

Minulla on tupakkatakki. Se on rumanmallinen pitkä tekoturkis, jonka sain vuosia sitten sisareltani. Se on lämmin ja juuri sopiva parvekkeella istuskeluun ja tupakointiin. Julkiselle paikalle en se päällä lähde, koska se on ruma (sanoinko sen jo) ja koska napitus loppuu navan kohdalla. Se ei ole lämmin ulkona pakkasessa ja viimassa liikkuessa.

Oikeaa turkista en päälleni laittaisi. En salaa ammutun tiikerin tai tarhatun hopeaketun turkkia suosittele muillekaan. Oikeutta eläimille –yhdistyksen video turkistarhatuista eläimistä saa minut itkemään. Luulisi, että videon näkeminen herättää myös turkisten rakastajissa vihan turkistarhausta kohtaan. Ei kai kukaan videon nähnyt voi enää pukea turkkia päälleen?

Niin kauan kuin Suomessa turkistarhaus on sallittua, pitäisi Oikeutta eläimille –yhdistyksen video näyttää kerran kuukaudessa televisiossa, satunnaisena yllätyksenä, joka keskeyttäisi yhtäkkiä Kuorosodan tai muun suositun ohjelman.

En ikinä unohda kettujen itkua. Olen ollut järven rannalla, jonka vastakkaisella rannalla olevassa turkistarhassa oli kettujen teloitus käynnissä. Laukaukset, kettujen itku ja lopuksi hiljaisuus.

Kommentit

Sooloilija sanoi…
Tiedätkö, juuri nyt en pysty katsomaan linkittämääsi videota. Viimeinen lauseesikin tässä jutussa oli niin järkyttävä..

Totta kaikki. Turkistarhaus pitäisi kieltää niin Suomessa kuin joka paikassa!
Kenenkään ei pitäisi enää pukeutua turkkeihin.

Turkkeja ei kukaan edes oikeasti tarvitse. Niin kylmää ei ole missään täällä länsimaissa ja kaupungeissa. Kyllä goretex ja muut keinomateriaalit lämmittävät ihmisen!

Ehkä palaan vielä katsomaan videon, nyt en voi. Mutta toivon, että turkistarhaajat tosiaan sen katsoisivat.
Päivi sanoi…
Sooloilija, minäkin välttelin videon katsomista tähän aamuun asti. Jo televisiouutisissa näytetyt lyhyet pätkät tuntuivat olevan liikaa.

Ehkä sinäkin pystyt katsomaan sen joskus. Hyvää oloa siitä ei tule. Kyyneleet ovat olleet silmissäni sen katsomisesta lähtien.

Ulkona pysyn lämpimänä ilman turkiksia, niin varmaan kaikki muutkin.
Anonyymi sanoi…
Olet Päivi varmasti kasvissyöjä. HYVÄ HYVÄ!

Muussa tapauksessa turkiseläinten(kään) sääliminen olisi hurskastelua.