Kansalaiset, keskustelkaa!

Helsingin kaupunki haluaa kuulla asukkaiden mielipiteet palveluverkkojen kehittämisestä ja kaupunkisuunnittelusta. Tätä varten kaupunki on avannut keskustelusivuston netissä. Keskustelua on tarkoitus käydä 15.2. – 5.3. Keskustelujen yhteenvedot on tarkoitus esitellä kaupunginhallitukselle ja lisäksi ne annetaan evästykseksi lautakunnille. Kävin katsomassa keskustelua eikä se kovin vilkasta ollut.

Miksi ei ole, vaikka useimmilla on asiasta mielipide? Tosin useat ovat mielipiteensä jo ilmaisseet. Mielenosoituksissa, sähköpostein, lehtikirjoituksin, blogeissa ja keskusteluissa. Pitääkö se vielä kerran sanoa? Eikö mitään välity päättäjien korviin muuta kuin tällaista virallista reittiä pitkin? Toteaako kaupunginhallitus, että asia ei kiinnosta helsinkiläisiä, jos keskustelu jää vähäiseksi?

Yksi syy voi olla siinä, että sivustosta ei ole tiedotettu riittävästi. Itse törmäsin tietoon sivustosta sattumalta, kun puolihuolimattomasti selasin Helsinki-infon tämän vuoden ensimmäistä numeroa.

Joskus aikoinaan 2000-luvun alussa olin hyvin innoissani tällaisista keskustelusivustoista. Pidin tärkeänä, jopa demokratian edistämisenä, sitä että kansalaisia kuullaan eri tavoin. Jo silloin Helsingin kaupungilla oli keskustelusivusto. Otakantaa –sivusto puolestaan halusi ja haluaa edelleen kansalaisten esittävän mielipiteensä erilaisiin lainsäädäntöhankkeisiin ja linjauksiin esim. tietoyhteiskunnasta.

Edelleen ajattelen, että hyvä että on edes jotain tällaista. Innoissani en ole, pikemminkin kyyninen. Keskustelu ei yleensä ole niin vilkasta, että siitä voisi jotain päätellä kansalaisten tahdosta. Tavoitteena olevaa kriittis-rationaalista keskustelua ei juuri näy. Nykyisin vallalla oleva keskustelukulttuuri lähtee pikemminkin liikkeelle tarinoista ja tunteista. Järjen aika on ollut ohi jo jonkin aikaa. Luottamus poliitikkoihin ja omiin mahdollisuuksiin vaikuttaa on niin alhainen, että moni mieluummin on tekemättä mitään.

Ne, jotka uskovat omiin mahdollisuuksiinsa vaikuttaa, toimivat parhaaksi katsomillaan ja itselleen parhaiten sopivilla tavoilla. Osallistuminen tällaiseen virallisesti järjestettyyn keskusteluun ei ehkä ole sellainen. Minäkin koin hyvin vieraaksi keskusteluun osallistumisen. En rekisteröitynyt keskustelijaksi.

Kommentit