Puolisoiden velvollisuudet ja oikeudet

Afganistanissa säädettiin uusi avioliittolaki, jossa määriteltiin puolisoiden oikeudet ja velvollisuudet.

1. Miehellä on oikeus sukupuoliyhteyteen vaimonsa kanssa joka neljäs yö.
Tämän lainkohdan on uskottu tarkoittavan raiskauksen sallimista avioliitossa. Niin varmasti onkin. Ainakaan en ole lukenut mistään, mitä tapahtuu, jos mies ei saa toteuttaa tätä oikeuttaan? Raiskaa vaimon, harrastaa itsetyydytystä vai hakee seksiä muualta?

Voi lainkohdan nähdä myös siten, että siinä ainoastaan miehellä on seksuaalisia haluja, jotka pitää saada tyydyttää. Kuinka usein naisella on oikeus sukupuoliyhteyteen miehensä kanssa?

2. Nainen saa hakea avioeroa, jos mies ei pysty elättämään eikä ole suostunut seksiin neljään kuukauteen.
En tiedä, pitääkö kummankin ehdon toteutua, jotta nainen voi hakea avioeroa. Tässä pykälässä naisella yhtäkkiä on seksuaaliset halut, hiukan vaatimattomammat vain kuin miehen halut. Naisella on oikeus seksiin kerran neljässä kuukaudessa ja miehellä joka neljäs yö. Miten tällainen yhtälö ratkaistaan?

Todennäköisesti tämäkään pykälä ei viittaa naisen seksuaalisuuteen. Kyse lienee siitä, että naisen katsotaan olevan avioliitossa vain saadakseen mieheltä elatuksen ja lapsia.

3. Avioerossa äiti saa tyttäriensä huoltajuuden vain siihen asti kun tytär täyttää 9 vuotta.
Luin jostain, että "naisen" täytyy olla Afganistanissa 9-vuotias voidakseen mennä naimisiin.

4. Aviomiehen kuollessa vaimo ei peri miestään.
Afganistanissa on lukematon määrä leskiä erinäisten sotatoimien ansiosta. Mistä nämä naiset hankkivat elantonsa?

5. Vaimo voi käydä lääkärissä, töissä ja opiskella ilman aviomiehen lupaa.
Tämä on kai edistystä.

Uutisointi tähän lakiin liittyen on omituista ja puutteellista. Osaksi se johtunee siitä, että itse lain sisältöä ei ole julkistettu. Tiedot lain sisällöstä perustunevat Reutersin hankkimaan kopioon. Hesarin jutussa 7.4.2009 kerrotaan, että tämä laki säätelisi Afganistanin shiia-vähemmistön perhe-elämää, eli noin 20-30 prosenttia Afganistanin väestöstä. Voisiko joku kertoa minulle, mikä laki säätelee muita afgaaneja ja millainen se on?

Laki on tällä hetkellä uudelleen arvioitavana kansainvälisen arvostelun vuoksi. Lain katsotaan rikkovan ihmisoikeuksia, naisten oikeuksia koskevia sopimuksia ja Afganistanin perustuslakia.

En tiedä, millainen aikaisempi avioliittolaki Afganistanissa on ollut. Omituista on, että puolisoiden seksuaalista käyttäytymistä tulee säädellä laissa. Suomen avioliittolaissa 13.6.1929/234 (viimeisin muutos tuli voimaan 1.10.2008) ei seksistä puhuta mitään. Sen sijaan avioliiton solmiminen ja purkaminen ja puolisoiden oikeussuhteet muodostavat lain keskeisen sisällön.

Jos vielä joskus menen naimisiin, haluan tehdä sen Suomen avioliittolain mukaan.

Kommentit