Säästetään seinistä!

Hölmöläiset olivat rakentaneet kyläänsä useita taloja. Niissä oli neljä seinää, lattia ja katto sekä ikkunoita sopivissa paikoissa. Ovikin oli paikoillaan. Talojen piipuista kohosi savu, sillä ne olivat hyväksi koettuun tyyliin puulämmitteisiä.

Hölmöläiset olivat tyytyväisiä taloihinsa, kunnes yksi keksi: ”Miten ihmeessä kaikki metsät riittävät näiden talojen lämmittämiseen?” Hölmöläiset pohtivat asiaa ja keksivät ratkaisun:

Säästetään seinistä! Otetaan jokaisesta talosta yksi seinä pois. Tottahan kolmen seinän lämmittämiseen tarvitaan vähemmän puuta kuin neljän seinän lämmittämiseen. Tämä on yksinkertaista matematiikkaa, tämän tajuaa hölmöläinenkin.

Tuumasta toimeen, nerokas säästöidea päätettiin toteuttaa heti. Tuli syksy, tuli talvi. Hölmöläiset palelivat taloissaan. Kolmiseinäisten talojen lämmittämiseen kului puuta enemmän kuin neljäseinäisten talojen lämpimänä pitämiseen.

Hölmöläiset eivät ymmärtäneet, mistä puun suurempi menekki johtui. Täytyihän yksinkertaisen matematiikan toimia! Viisas Matti osui hölmöläisten kylään kulkiessaan. Kuultuaan hölmöläisten pyrkimyksestä säästää seinistä hän purskahti nauramaan. ”Rakkaat hölmöläiset, ystävät! Ei taloista voi ottaa seiniä pois, ei sillä tavoin voi säästää.”

Seuraavana kesänä taloihin rakennettiin takaisin neljännet seinät. Samalla talot tiivistettiin, vuorattiin ja ikkunat tilkittiin, jotta lämpö ei pääsisi karkaamaan joka raosta. Seuraavana talvena hölmöläiset päivittelivät toisilleen lämpimissä taloissaan, kuinka hölmöjä ideoita voikaan hölmöläinen saada. Säästää nyt seinistä, onko hölmömpää kuultu! Ja nauroivat päälle.

Kommentit