23. elokuuta 2009

Asia kerrallaan

Olen ollut yksin koko päivän. Ulkona kävin vain kaupassa. En muista, sanoiko kassaneiti mitään tai sanoinko minä hänelle jotain. Äänihuuleni kaipaavat harjoitusta, muutakin kuin kissalle puhumista. Silti yksin kotona oleminen on ylellisyyttä, jota olen harvoin saanut kokea. Edellisen kerran niin tapahtui neljä kuukautta sitten.

Aikaa tuntuu olevan loputtomasti. Teen asioita verkkaiseen tahtiin. Aloitan ja keskeytän, en saa valmiiksi. Se ei haittaa, voin jatkaa huomenna. Kaikkea en jättänyt huomiselle: mm. tiskasin astiat ja asensin tyttären koneelle tietoturvan ja Office-ohjelmat.

Katsoin osittain toisella silmällä, osittain keskittyen, elokuvan Juno. Elokuva alkaa sillä, että 16-vuotias Juno tekee raskaustestin. Se oli jo kolmas. Joka kerta tulos oli positiivinen. Yhdestä kerrasta raskaaksi. Elokuva on ollut hyvin suosittu ainakin USA:ssa, ehkä myös Suomessa.

Ymmärrän elokuvan suosion. Leffa oli raikas. Siitä puuttui hysteria, jota teiniraskaus voi aiheuttaa asianomaisessa tytössä ja tämän vanhemmissa. Se ei myöskään ollut siirappinen tai tunteellinen. Asioihin suhtauduttiin hieman alistuneesti ja samalla rauhallisesti. Näin nyt kävi ja sen kanssa on elettävä niin kuin parhaiten taitaa. Minusta se oli virkistävä asenne, sillä niin elämä on elettävä toisinaan. Asia kerrallaan.

Muutenkin Juno oli arkinen. Väreissään, henkilöhahmoissaan ja jopa tarina oli arkinen. Katsomisen arvoinen leffa, mutta ei elämää suurempi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Junon dialogi on uskomattoman nokkelaa, vaikkei se suomennoksista tulekaan ilmi. Lisäksi muutoinkin samojen puuhamiesten huumorintajun tuotokset, kuten Superbad, Forgetting Sarah Marshall sekä esimerkiksi Pineapple express ovat todellakin ihanaa vaihtelua perinteiselle pienen budjetin jenkkikomedialle, joiden taso on aivan naurettava nykyään. Istuu ainakin omaan huumorintajuun ja makuun. Voin lämpimästi suositella :)

Päivi kirjoitti...

En ole mainitsemiasi leffoja nähnyt. Anttilan Top10:ssä niitä ei taida olla myynnissä? No, ehkä joku tv-kanava näyttää ne, sitten kun olen jo unohtanut kuulleeni niistä jotain. Saanpa yllättyä positiivisesti.