15. toukokuuta 2010

Parempi kuin Beckham

Ei tämä päivä mitenkään kehno ollut. Perjantai, ulkona yli 20 astetta lämmintä ja uusi mekko päällä. Jonkun muun kohdalla se voisi tarkoittaa villiä bailaamista. Minä kävin tyttären kanssa syömässä. Sisareni tuli mukaan Akateemiseen kirjakauppaan, jonka Cafe Aallossa nautimme kahvit. Perjantai-illan huumaa!

Kotona odotti tutuksi käynyt kissanpissan haju. Nyt oli vuorossa lattialla ollut sängynpeitto. Pissaisten petivaateiden pesu on minun rattoni!

Mutta hyvälle mielelle minut sai elokuva, jonka katsoin ties kuinka monennen kerran. Urheiluelokuvia katson vielä harvemmin kuin sotaelokuvia, mutta Parempi kuin Beckham (Bend It Like Beckham, 2002) elokuvaa voin suositella kaikille.

Parempi kuin Beckham on hauska ja lämmin. Jesminder 'Jess' Kaur Bhamra on 18-vuotias tyttö, joka haluaa pelata jalkapalloa. Intialaisesta perinteestään ylpeiden vanhempien mielestä tytär saisi jo moiset hömpötykset lopettaa ja aloittaa aviomiehen etsinnän. Juliette 'Jules' Paxton näkee Jessin pelaavan puistossa ja saa Jessin tulemaan mukaan samaan tyttöjoukkueeseen.

Vanhempien perinteiset odotukset tyttäreensä nähden korostuvat, sillä vanhempi tytär on menossa naimisiin. Toisin kuin Jess, Pinky on hyvin traditionaalinen. Äiti tiivistää Jessiin liittyvät pelkonsa ja odotuksensa: ” What family would want a daughter-in-law who can run around kicking football all day but can't make round chapattis?”

Myös Julesin äiti ihmettelee, miksi tyttö aina vaan pelaa jalkapalloa ja tokaisee hänelle: ”All I'm saying is, there's a reason why Sporty Spice is the only one without a fella!” Vanhempien odotukset tyttäriinsä nähden lienevät universaaleja.

Jess tasapainottelee omien ja vanhempiensa toiveiden ristiriidassa ja rakastuu valmentajaansa. Joe on nuori irlantilainen kaveri, jonka oma peliura oli loppunut loukkaantumiseen. Myös Jules on rakastunut Joeen.

Voi olla, että elokuvasta ei tulisi niin hyvää mieltä, jos näyttelijät olisivat kehnoja. Onneksi Parempi kuin Bechamissa näyttelijävalinnat ovat kohdallaan. Parminder Nagra (s. 1975) tekee hienon roolin Jessinä. Keira Knightleyn (s. 1985) Jules on välillä ärsyttävä, mutta Keira on tässä elokuvassa niin nuori, vasta 17-vuotias. Joeta näyttelevä Jonathan Rhys Meyers (s. 1977) voi minun puolestani tehdä mitä vain, aina hän on ihana. Anupam Kher tekee Jessin isästä viisaan miehen, joka taipuu silloin kun se on välttämätöntä.

Pidän kovasti tästä elokuvasta. Traileri antaa Parempi kuin Beckham –leffasta hengästyttävän kuvan, mutta niinhän trailerit useimmiten.

5 kommenttia:

Millan kirjoitti...

Heh. Mukavaa, kun palautit mieleen tuon leffan. Minulla on se videoversiona jossain muuttolaatikossa. en muistanutkaan, että siinä näyttelee myös Keira. Pitänee katsoa se uudelleen joskus sateisena päivänä.

Terveisiä tuhmalle pissakissalle. Sille voisi ehkä kertoa varoittavan esimerkin: meillä on parhaillaan yksi pissiäinen väliaikaisesti saunatiloissa arestissa harjoittelemassa vessaan osumista...

Päivi kirjoitti...

Kerroin Oskulle terveiset. Sen jälkeen se on pysytellyt sängyn alla piilossa:)

Sooloilija kirjoitti...

Olen nähnyt tuon elokuvan pari kertaa, ja voi että siitä jää aina hyvä mieli. Siinä on energiaa ja aidot näyttelijäsuoritukset!
Jonathan Rhys Meyersia katsoisin minäkin aina, useammin kuin nykyään näen, sillä jostain syystä tänne ei tule uusia elokuvia, jossa Jonathan näyttelisi! Match Point on melkein viimeisimpiä missä häntä on näkynyt.

Ja tuo kissajuttu on tuttu kun meilläkin talossa on vanhahko kissa. Nuori kissa tekee tarpeet AINA vain laatikkoon eli siis hiekkaan, mutta mikä näitä vanhenevia kissoja vaivaa?

Salme kirjoitti...

Meidän Pippuri järjesti mielenosoituspisuja sänkyyni useamman kerran ja niin laitoin petiini päiviksi sängunpituisen kerniliinan. Se tuntui herrasta niin epämielyttävältä, ettei sen jälkeen ole järjestänyt haisevia yllätyksiä.

Anna kirjoitti...

Jonathan Rhys Meyers ei ollut ihan niin ihana taannoin pahoinpidellessään lentokentän tarjoilijaa. Jätkällä on tainnut nousta kusi päähän, eikä käytös paljoa poikkea hänen Tudors-sarjan Henrikin roolistaan. Hyvä näyttelijä silti.