11. heinäkuuta 2009

Vampyyri - supersankari vai hirviö

En usko vampyyreihin enkä muihin hirviöihin. Vampyyrit ovat kuitenkin myyttisinä hahmoina hyvin kiehtovia. Ne ovat kuolemattomia, ne eivät vanhene ja elääkseen ne tarvitsevat ihmisen verta. Siksi vampyyrit ovat ihmisiä tappavia hirviöitä – ainakin olivat ennen. Finnconin paneelissa modernista vampyyrimyytistä ilmeni toisenlainen vampyyri.

Nykyajan vampyyri on supersankari, joka taistelee pahuutta vastaan. Toisia, pahoja vampyyrejä, vastaan, muita hirviöitä vastaan tai pahoja ihmisiä vastaan. Elääkseen tämä supersankari ei juo ihmisen verta vaan joko synteettistä verta (True Blood) tai eläimen verta (Angel). Ehdottomasti nykyvampyyri on hyvännäköinen. Mitä pelättävää tällaisessa vampyyrissä enää on? Tai mitä kiinnostavaa?

Veren imeminen kaulasta on hyvin eroottista. Vaara on seksikästä. Siksi nykyvampyyri Angel muuttuu välillä vaaralliseksi Angelukseksi. Pahuus on seksikästä, siksi Spike on aina ehdottomasti kiinnostavampi kuin Angel, Lestat kiinnostavampi kuin Louis.

Paneelin jälkeen ihmettelin, kuinka kauan nykyvampyyri pysyy hengissä, sen verran hengettömältä se vaikutti. Mutta kaikki ei ollutkaan vielä käsitelty. Huomenna sunnuntaina paneeli pohtii vampyyrien ja ihmisten välisiä rakkaussuhteita. Näiden ”paranormaalien romanssien” ansiosta nykyvampyyri elänee pitkään.

Ei kommentteja: