”Ei ole mitään järkeä, että työmarkkinatuki vedetään niin korkealle, että se houkuttelee kaikki elämäntapaintiaanit työttömiksi.”
Elinkeinoelämän Keskusliiton lakiasianjohtaja Lasse Laatusen artikkeli Haaveesta tulee totta s. 12-13 Sosiaalivakuutus 1/2009.
Laatusen mukaan liian korkea työmarkkinatuki tarkoittaa kansalaispalkkaa eikä sen käyttöönottoon ole hänen mielestään mitään syytä.
Laatusen lausunnon pohjalta nousee kysymyksiä: onko se totta ja jos se on totta, niin entä sitten? Ja keitä hän nimittelee elämäntapaintiaaneiksi?
Jos työelämään jäisivät vain hyvin motivoituneet, ahkerat ja tunnolliset, energiset ja innovoivat, niin olisiko se pahasta?
Jos kaikki ne, jotka voivat pahoin työelämässä tai nykyisessä työssään, jäisivät työttömiksi, niin olisiko se pahasta?
3 kommenttia:
Ei olisi pahasta, jos työelämään jäisivät motivoituneet ... exc.
"Jos kaikki ne, jotka voivat pahoin työelämässä tai nykyisessä työssään, jäisivät työttömiksi, niin olisiko se pahasta?"
Kyllä ja Ei. Tuo on kovin moniulotteinen kysymys. Jos, voi pahoin työelämässä tai nykyisessä työssään. Kannattaa alkaa etsimään muita vaihtoehtoja elämään, kuten oikeasti kiinnostavia asioita.
Oma ajatukseni on, että nykyisessä työelämässä pahoinvointi on melko yleistä. Joten työnantajien ja yhteiskunnan on yhdessä ratkottava nämä asiat, jotta työelämästä tulisi mielekkäämpään.
Olisi aika pahasta, jos kaikki vain heittäisivät hanskat tiskiin, mutta niinkin on syytä joissakin tapauksissa tehdä.
Olisiko se taloudellisesti pahasta? Mielestäni kaikki rahan ympärillä pyöriminen on pahasta.
Uskon, että työelämässä on tulossa yhtä suuri murros kuin kehruu-Jennyn keksimisen aikoihin. Globalisaation ansiosta Suomessa ei kohta paljon työntekoa tarvita, ei valkokaulaista eikä sinikaulaistakaan. Väki ikääntyy ja nuorisolle ei riitä töitä. Tekijöitä tarvitaan vain palveluammeteissa ja hoitoalalla, joista perinteisesti maksetaan huonosti. Miten ihmeessä tällainen yhtälö on ratkaistavissa? On siinä fiksuilla poliitikoilla miettimistä ja toivottavasti kunnon ay-liikettä ei unohdeta.
Kysymykset ovat vaikeita, eikä niihin ole yksinkertaista vastausta. Se on selvää, että työelämää täytyy uudistaa. Siinä samassa uudistunee myös työn arvostus ihmisen mittana. Ainakin toivon käyvän niin, että työssäkäyvän vastakohta ei olisikaan työtön, vaan jotain muuta. Tai ettei mitään vastakohtaisuutta olisi.
Lähetä kommentti